MMF: Ušli smo u recesiju goru od 2009., 80 zemalja već zatražilo zajmove

Masmedijskim izvještavanjem i deklariranjem pandemije od strane WHO-a nastala je sveopća ekonomska kriza. Rezultat svega su nova zaduživanja uslijed teške recesije, o čemu je progovorila i šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

Jasno je da smo ušli u recesiju“ koja će nakon globalne financijske krize biti gora nego 2009., rekla je u internetskom brifingu za tisak.

Preko 80 zemalja, uglavnom s niskim primanjima, već je zatražilo hitnu pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda, rekla je.

Uz globalno „iznenadno zaustavljanje“, Georgieva je rekla da procjena fonda „za ukupne financijske potrebe tržišta u nastajanju iznosi 2,5 bilijuna dolara.“

Vlade na tržištima u nastajanju, koje su posljednjih tjedana pretrpjele egzodus kapitala veći od 83 milijarde dolara, mogu pokriti velik dio toga, ali „očito su domaći resursi nedovoljni“ i mnoge već imaju velike opterećenja zbog dugova.

Znamo da njihove vlastite rezerve i domaći resursi neće biti dovoljni“, rekla je Georgieva, dodajući da je cilj fonda da ojača svoj odgovor „učiniti više, učini to bolje, učini brže nego ikad prije“.

Šefica MMF-a razgovarala je s novinarima nakon virtualnog sastanka s upravnim odborom zajmodavca, sa sjedištem u Washingtonu, kada je službeno zatražila povećanje raspoređenih hitnih sredstava fonda s njihove trenutne razine od oko 50 milijardi dolara.

Također je pozdravila ekonomski paket od 2,2 bilijuna dolara koji je odobrio američki Senat, rekavši da je „apsolutno neophodno ublažiti pad najveće svjetske ekonomije od naglog pada ekonomskih aktivnosti.

Izravni odgovor na krizu Covid-19, Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) usvojio je trenutna poboljšanja svog Zaklade za zaustavljanje i oslobađanje od katastrofe (CCRT) kako bi Fond mogao pružiti otplatu duga za svoje najsiromašnije i najugroženije članice.

MMF je također pokrenuo akciju prikupljanja sredstava koja bi Trustu mogla osigurati oko milijardu dolara za trenutnu pandemiju. Georgieva je pozvala ekonomski jače države članice Fonda da pomognu u dopuni CCRT-a, koja je imala samo 200 milijuna dolara na raspolaganju za najsiromašnije zemlje na svijetu.