Moderna drastično povećala svoju dobit zahvaljujući cjepivu protiv koronavirusa

Farmaceutska tvrtka Moderna drastično je povećala svoju dobit krajem 2020. Točnije, njen profit porastao je za više od 13 puta.

Dana 31. prosinca 2020., Moderna je imala ukupnu dobit od 803 milijuna dolara, dok je na isti dan 2019. taj iznos bio 60 milijuna dolara.

Moderna je porast svoje dobiti javno objavila u četvrtak.

„Ukupni prihod iznosio je 803 milijuna dolara za godinu koja je završila 31. prosinca 2020. u usporedbi sa 60 milijuna dolara za godinu koja je završila 31. prosinca 2019.“, navodi se u izvješću, dodajući da je velik dio promjene povezan s cjepivom protiv koronavirusa mRNA-1273.

„Povećanja u [četvrtom tromjesečju 2020. i cijeloj godini] potaknuta su povećanjem prihoda od nepovratnih sredstava i prodaje proizvoda“, nastavlja se u izvješću. Rast prihoda od bespovratnih sredstava dolazio je prvenstveno od nagrade savezne Uprave za napredna istraživanja i razvoj za biomedicinu (BARDA), navodi se.

Američka vlada obećala je preko 500 milijuna dolara za pomoć u razvoju mRNA-1273 i polaže udio u intelektualnom vlasništvu, izvijestio je Axios prošle godine. Moderna „zadržava svjetska prava na razvoj i komercijalizaciju“ cjepiva, napominje se u izvještaju od četvrtka.

„Počeli smo prepoznavati prihod u prosincu 2020. od našeg cjepiva COVID-19 nakon odobrenja za hitnu upotrebu od strane FDA i Health Canada“, dodaje se u izvješću, ističući gotovo 200 milijuna dolara prihoda od proizvoda u 2020. Međutim, mRNA-1273 je jedini proizvod koje je Moderna donijela na tržište.

Cjepivo protiv koronavirusa također je pomoglo potaknuti tržišnu kapitalizaciju tvrtke za više od 50 milijardi dolara i povećati cijenu njenog udjela preko 700% prošle godine. Morgan Stanley procijenio je da je za otprilike polovicu nove vrijednosti zaslužno cjepivo.

Brzi rast Moderne, prethodno slabo poznatog startupa sa sjedištem u Massachusettsu, pretvorio je do sada najmanje tri dioničara u milijardere, a najviši rukovoditelji samo do svibnja unovčili su gotovo 100 milijuna dolara.