Prema pisanju Financial Timesa, Pfizer je navodno povećao cijenu svoje doze cjepiva protiv Covida za četvrtinu, a Moderna je također povećala cijenu u svom posljednjem sporazumu s Europskom unijom. Njih dvoje zarađuju desetke milijardi dolara zarade od pandemije.

Prema Financial Timesu, koji je vidio ugovore između dvije farmaceutske tvrtke i EU, najnovija cijena Pfizera za jednu dozu cjepiva bila je 19,50 eura, što je za četiri eura više od prethodne jedinične cijene od 15,50 eura. U međuvremenu, najnovija cijena Moderne iznosi oko 21,50 eura po dozi, u odnosu na prethodnu cijenu od 19 eura.

Pfizer i Moderna, koji zarađuju na cjepivu, za razliku od AstraZenece, koja se prodaje po proizvodnoj cijeni, zaradili su desetke milijardi dolara od cjepiva, a Pfizer je samo u ovoj godini prognozirao prihod od svojih doza od 33,5 milijardi dolara. Prognoza je veća za 7,5 milijardi dolara u odnosu na prethodna predviđanja u posljednjem tromjesečju.

Moderna, iako po prodaji iza Pfizera, predviđa 19,2 milijarde dolara prihoda od cjepiva za korona virus za 2021. godinu.

Istovremeno, rusko cjepivo Sputnik V još uvijek nije odobreno od strane Europske agencije za lijekove (EMA), iako je do sada registrirano u 69 zemalja svijeta, uključujući članice EU Mađarsku i Slovačku.