Iako su se brojni ljudi u borbi s rakom odlučili okrenuti alternativnoj medicini, istraživači još uvijek pokušavaju pronaći način za ublažavanje nuspojava i veći učinak kemoterapije.

Poznato je da kemoterapija uništava sve stanice, neovisno jesu li one dio raka ili ne. Međutim, znanstvenici tvrde kako bi u svemu mogli pomoći spermiji, barem kada je u pitanju rak grlića maternice.

Kemoterapija se obično provodi oralnim ili intravenoznim putem, a zbog teških nuspojava doza mora biti ograničena. Uneseni lijekovi potom se razgrađuju u tijelu preko tjelesnih tekućina i enzima. No, sperma se, prema tvrdnjama znanstvenika, može usmjeriti direktno na kancerozne stanice, pri čemu bi doza mogla biti povećana, a nuspojave blaže.

Sperma pritom ne bi narušila djelovanje imunološkog sustava, budući da se sastoji od proteina i prostasomina, što pogoduje njihovom „djelovanju“ u fiziološkom okruženju. Autori istraživanja tvrde kako sperma „ne stvara patogene proteine niti buja stvarajući nepoželjne kolonije, za razliku od drugih stanica ili mikroorganizama.

Pogodna činjenica je i da su spermiji prirodno osposobljeni za „plivanje“ u ženskom reproduktivnom sustavu, a zbog toga bi se primjena sperme posebno odnosila na liječenje tumora ženskog reproduktivnog sustava.

Rezultati istraživanja pokazali su da je u samo tri dana uništeno 87 posto kancerogenih stanica, premda metoda još nije iskušana na ljudima.

Ideja metode je da se svaki spermij zasebno obloži posebnom izolacijom koja bi bila izrađena 3D printerom, a lijek bi se do kancerogenih stanica trebao voditi magnetskim poljem. Pogon za kretanje trebao bi davati sam spermij.

Dakako, metoda je tek u povojima, a do njene eventualne primjene će proći još dosta vremena.