Mogu li „svijetleće” biljke zamijeniti uličnu rasvjetu u skoroj budućnosti?

Istraživači sa MIT-a pokušavaju smanjiti našu ovisnost o umjetnoj rasvjeti s novim rješenjima. Jedno od takvih su biljke koje svijetle u mraku.

Bioluminiscencija se često zatiče u prirodnom svijetu, posebice među kukcima, ribama, ali i na raznim vrstama gljiva te bilju. U nas je po tome najpoznatija krijesnica.

Stručnjaci sad imaju nakanu smanjiti korištenje električne struje i konvencionalne ulične rasvjete koje bi jednog dana, nadaju se, mogle zamijeniti biljke koje svijetle u mraku. Pritom se najviše spominje drveće.

Vizija je da se stvori biljka koja će funkcionirati kao stolna svjetiljka – svjetiljka koju ne morate ukopčati. Svjetlost će se u konačnici stvarati samim metabolizmom biljke,objašnjava autor istraživanja, Michael Strano.

Cilj istraživača je stvoriti biljke koje će imati sve funkcije kakve danas imaju elektronički uređaji. Budući da umjetna električna rasvjeta u svijetu danas čini oko 20 posto ukupne potrošnje električne energije, očigledno je kako bi se po tom pitanju nešto trebalo učiniti.

Tehnologija, opisana u časopisu Nano Letters, koristi luciferin, čijom se katalizom stvara svjetlost kakvu primjerice emitiraju krijesnice.

Biljke se mogu same popravljati, imaju svoju vlastitu energiju i već su spremne adaptirati se na vanjsko okruženje,” rekao je Strano. „Smatramo da je ovo ideja kojoj je došlo vrijeme.

Za početak se namjeravaju koristiti biljke potočarke, s koje inače emitiraju svjetlost u trajanju od 45 minuta. Znanstvenici su uspjeli produljiti ovo vrijeme na 3.5 sati.

Iako ove male biljke emitiraju tek tisućiti dio svjetlosti koji je potreban samo za čitanje, vjeruje se kako bi se daljnjim istraživanjem moglo doći do mnogo većeg napretka.

Dugoročni cilj je razvoj tehnologije u vidu boje koja bi se nanosila na lišće biljaka dok su još u obliku sadnica, pa bi drveće i drugo bilje bilo pretvoreno u izvore svijetlosti što bi trajalo čitav njihov životni vijek.