Jer „neo-nacizmom“ se smatra: napuštanje EU, NATO-a, obračun s romskim parazitiranjem, reduciranje saborskih zastupnika, smanjenje zastupničkih plaća, edukacija mladih na tradicionalan način, povratak održive poljoprivrede i ekonomije, očuvanje suvereniteta i definicija braka kao zajednice muškarca i žene.

Radikalna nacionalistička slovačka stranka Kotleba – Narodna stranka naše Slovačke (Kotlebovci-LSNS) izazvala je histeriju u pojedinim medijima zbog velike podrške javnosti pred nadolazeće izbore 29. veljače. Stranku trenutno ima podršku od oko 12 posto, što ju stavlja na drugu po veličini stranku u parlamentu, prenosi The Independent.

Britanski list promptno je stranku prozvao „neo-nacističkom“, zbog temeljnih načela njihove politike koja se kose s tipičnim liberalno-demokratskim lažima.

Stranka je na izborima 2016. osvojila 8 posto glasova (10 mjesta u parlamentu) te je postala peta po veličini stranka u parlamentu.

Vođa stranke Marian Kotleba, po kojem stranka djelomično nosi naziv, također je bio gradonačelnik Bratislave između 2013. i 2017. godine.

Kotlebovci-LSNS je radikalna etno-nacionalistička stranka čiju osnovu političkog programa čini 10 točaka u kojima su jasno opisani ciljevi stranke.

Kao prva točka programa ističe se prisiljavanje političara da preuzmu odgovornost za svoje odluke kako „demokratski“ princip više ne bi bio obična „kriminalna profesija“. Tu vrijedi istaknuti kako je želja stranke i smanjenje plaća visokih političkih dužnosnika u skladu s minimalnom plaćom države.

Pored bitke s dugogodišnjim problemom „parazitiranja“ od strane romske manjine i drugih, ističu se nacionalizacija rudarstva, autoindustrije i poljoprivrede s ciljem samoodrživosti.

Osim toga, jasna je i njihova želja za napuštanjem EU te NATO-vog „terorističkog pakta.

Očuvanje institucije braka kao zajednice muškarca i žene; edukacija mladih u duhu tradicije i nacionalnog ponosa, očuvanje teritorijalnog suvereniteta i smanjenje dobne granice za umirovljenje na 60 godina, samo su neke od zanimljivih ideja stranke.

Ovakve „anti-demokratske“ ideje navele su Državno tužiteljstvo da pokrene zabranu djelovanja stranke. Međutim, najviši državni sud odlučio je u travnju 2019. da se zabrana djelovanja ne može nametnuti budući da demokracija „nije direktno ugrožena“ postojanjem stranke.