Moldavija je pozvala Europsku Uniju da odobri njezino članstvo u bloku “što je prije moguće” zbog onoga što njezina vlada vidi kao nadolazeću rusku prijetnju da destabilizira zemlju.

U intervjuu za novinsku agenciju AFP, predsjednica Moldavije Maia Sandu rekla je kako se nada da će Bruxelles dati zeleno svjetlo za početak pregovora “u sljedećim mjesecima”, dok zemlja traži zaštitu od Rusije zbog tvrdnji da Kremlj nastoji zadirati u njezinu demokraciju.

“Ništa se ne može usporediti s onim što se događa u Ukrajini, ali vidimo rizike i vjerujemo da možemo spasiti našu demokraciju samo kao dio EU”, rekla je Sandu za AFP, upozoravajući da će Rusija “i dalje biti veliki izvor nestabilnosti u godinama koje dolaze.”

Moldavija je nedavno nastojala istaknuti svoju zapadnu solidarnost, osuđujući ruski napad na Ukrajinu i otvarajući svoja vrata za više od 765.000 ukrajinskih izbjeglica, istovremeno pružajući humanitarnu podršku ratom razorenoj zemlji. Sandu je čak sugerirala da bi se ustavna obveza zemlje na neutralnost mogla preispitati kako bi se bolje držala zapadnoeuropske linije u tekućem sukobu.

Unatoč povijesnim kulturnim vezama s Rusijom, trenutno je vodstvo Moldavije velikom većinom proeuropsko orijentirano i vjeruje da će pridruživanje Europskoj uniji pomoći u osiguranju njezine nacionalne sigurnosti; međutim, u zemlji također postoji proruska oporba koja prosvjeduje protiv vlade u posljednjih godinu dana.

Zemlja je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u u ožujku 2022., a status kandidata za članstvo u EU dobila je u lipnju, no od tada je bilo malo pomaka u osiromašenoj zemlji od samo 2,6 milijuna ljudi.