Monsanto, koji je u vlasništvu njemačkog farmaceutskog giganta Bayera, suočio se valom novih tužbi, čime se njihov broj u listopadu popeo na čak 9300.

Oštećeni tvrde kako je herbicid Roundup, prouzročio njihove razne oblike bolesti te da je tvrtka znala za štetne posljedice korištenja njihovog proizvoda za kojeg i dalje tvrde da je „potpuno siguran,“ prenosi RT.

Iz Bayera odbacuju bilo kakve optužbe i tvrde, kao i obično, da postoji „stotine znanstvenih studija“ koje dokazuju da glifosat, kao glavni sastojak ovog herbicida, nije štetan za korištenje.

Broj tužbi povećao se sa 8700 krajem kolovoza, na 9300 tijekom listopada ove godine. Iz Bayera navode kako očekuju još novih tužbi.

Žalbeni sud potvrdio presudu protiv Monsanta, ali je kazna srezana na 78 milijuna dolara

Izvršni direktor Bayera Werner Baumann iznio je zanimljivo objašnjenje u vezi glifosata: „Glifosat je nužna kemikalija za modernu poljoprivredu, koja je sigurna za upotrebu, vrlo učinkovita i štedi resurse,

Pritom je dodao: „Kada se ispravno koristi, glifosat je posve siguran i dobar proizvod.

Brojne tužbe mogle bi koštat Bayer i Monsanto milijarde dolara, a sve zahvaljujući sudskoj parnici u Kaliforniji u kojoj je konačno presuda donesena u korist „malog čovjeka“.

Svjetska zdravstvena organizacija glifosat smatra „vjerojatnim uzročnikom raka za ljude“, a isti sastojak jedan je od 65 kemikalija koje se smatra uzročnikom raka u Kaliforniji.

Nasuprot tome, glifosat je i dalje dozvoljen u EU.