Znanstvenici su testirali i istražili pet brendova vina i čak 15 popularnih brendova piva, te su u njima pronašli zloglasni glifosat Monsantovog kancerogenog proizvoda Roundup.

Među 15 pivskih brendova su Coors Light, Millet Lite, Budweiser, Corona, Heineken, Guinness i Stella Artois. Jedino pivo koje je bilo predmetom istraživanja, a da u njemu nije pronađen glifosat je Peak Organic IPA.

Pivo Tsingtao je utvrđeno da je najgore pivo sa najvišim koncentracijama glifosata od 49,7 dijelova na milijardu (ppb), a od pet vrsta vina, merlot Sutter Home 2018. je imalo najviše razine glifosata od 51,4 ppb.

Glifosat je pronađen čak i u tri od četiri takozvana organska alkoholna pića.

EU odobrila Monsantov glifosat na osnovu krivotvorenih istraživanja

Autorica studije Kara Cook-Schultz izjavila je da unatoč najboljim naporima proizvođača pića, zabrinjavajuću realnost predstavlja činjenica da će „potrošači vrlo vjerojatno piti glifosat na svakom happy houru i na dvorišnom roštilju diljem zemlje.

Glasnogovornik Instituta za vino komentirao je da bi odrasla osoba trebala konzumirati preko 140 čaša vina dnevno sa najvišim koncentracijama razine kemikalije da bi se postigla čak i razina koja je “bez značajnog rizika” koju je odredio Ured za zaštitu okoliša.

Očekivano, nakon svih ovakvih otkrića, pojedine institucije izlaze u javnost s obrambenim tvrdnjama koje bi javnost trebale uvjeriti u suprotno.

Američki odvjetnici otkrili nove dokumente o poslovanju Monsanta u Europi, zbog čega slijedi nova tužba