Čelnica Alternative za Njemačku (AfD), Alice Weidel, kaže da je njemačka socijalna država pod ozbiljnom prijetnjom zbog masovne imigracije, a umjesto davanja državljanstva milijunima imigranata, vlada bi trebala zatvoriti granice.

Weidel kaže da te brojke vidi kao “nepogrešiv signal za uzbunu za državu blagostanja”. Izvješće o migracijama pokazuje “da su upozorenja o useljavanju u državu zbog socijalnih primanja umjesto na tržište rada više nego opravdana”.

Osim toga, šefica stranke je rekao da bi se situacija mogla pogoršati na proljeće kada stupi na snagu “temeljni dohodak građana”.

“To ne predstavlja ništa više od bezuvjetnog temeljnog dohotka koji će dramatično povećati imigracijski pritisak koji već postoji”, upozorila je. Umjesto napredovanja s radikalnim planom prema kojem će do 2 milijuna imigranata preko noći dobiti državljanstvo, Njemačka bi sada trebala slijediti “politiku zatvorenih granica”.

Njemačka ljevičarska vlada nastoji u narednim mjesecima značajno reformirati njemačke zakone o državljanstvu, što će smanjiti broj godina potrebnih za život u Njemačkoj prije nego što imigrant stekne pravo na državljanstvo. Reformom će se također ukinuti zahtjevi za testiranje jezika za one starije od 65 godina i druge posebne skupine, kao i ukloniti zahtjeve da imigranti moraju položiti ispit iz povijesti kako bi dobili njemačku putovnicu.