Usporedite pobunjena francuska predgrađa i mirne poljske gradove, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki dok je kritizirao francusku useljeničku politiku i njezinu društvenu koheziju na summitu EU. Naglašavajući to, poljski čelnik kasnije je na društvenim mrežama objavio video u kojem sretne obitelji uživaju u ljetnom vremenu u poljskim gradovima u usporedbi s oklopnim transporterima francuske policije koji se probijaju kroz goruće barikade na drugom kraju Europe.

Teme na summitu čelnika Europske unije u Bruxellesu ovog tjedna uključivale su rat u Ukrajini, sankcije Rusiji i dogovor o novom sporazumu o migracijama za cijeli blok, ali predsjednik Macron je propustio razgovore u petak jer je ranije otišao kako bi preuzeo kontrolu nad odgovorom vlade glede masovnih nereda u francuskim gradovima i mjestima.

Neki su kritizirali Macrona zbog njegovog prilično nepristrasnog pristupa neredima koji su trajali tri noći izazvanim ubojstvom tinejdžera od strane policije u utorak ujutro. Macron je fotografiran na zabavi s Eltonom Johnom u srijedu navečer dok su trajali sukobi između policije i demonstranata, a čak i dok je nasilje jačalo Macron je napustio zemlju na summit čelnika Europske unije u Bruxellesu.

Očito kasno shvativši svoju pogrešku, predsjednik Macron otkazao je medijsku konferenciju i rano napustio ključne razgovore o imigracijskoj politici i Rusiji kako bi se požurio natrag u Pariz kako bi se pokazao prisutnim.

Poljski premijer Morawiecki iskoristio je nagli odlazak francuskog čelnika sa samita kako bi kritizirao politiku otvorenih granica Zapadne Europe. Poljska se usprotivila planovima EU da prisili sve države članice da prime migrante i traži novac od onih koji to odbiju.

Morawiecki je rekao: “Predsjednik Emmanuel Macron, kojeg sam vidio jutros, morao je rano napustiti summit kako bi se nosio s velikim neredima… Mislim da će svi Poljaci odgovoriti, uključujući pristaše oporbe, da to nije slika koju bismo željeli vidjeti kod kuće.”

Poljski premijer rekao je da namjerava nastaviti s “politikom sigurne imigracije” svoje vlade i pozvao da se: “usporede ove dvije slike. Današnja predgrađa Pariza: masovni nemiri, pljačke trgovina, razbijeni prozori, zapaljeni automobili. Zatim tihi poljski gradovi, tiha poljska sela. Poljska se odlučila za mir”.

Nekoliko sati nakon ovih komentara, Morawiecki je svoje primjedbe potkrijepio nizom objava na društvenim mrežama. Napisao je:

“Opljačkane trgovine, zapaljeni policijski automobili, barikade na ulicama – to se sada događa u središtu Pariza i mnogih drugih francuskih gradova. Ne želimo takve scene na poljskim ulicama. Ne želimo ovakve scene ni u jednom gradu u Europi.”

“Zato ćemo braniti zaključke Europskog vijeća 2018., branit ćemo načelo dobrovoljnog prijema imigranata. Zaustavite ilegalnu migraciju. Sigurnost na prvom mjestu.”

“…Naš plan je Europa sigurnih granica – sigurnost i javni red – to su vrijednosti od kojih sve drugo počinje!”