Moskovske bolnice uskraćuju „nevažne“ tretmane pacijentima koji odbijaju cjepivo. Kremlin tvrdi da „skeptičnog odnosi živote“

Ljudima koji čekaju planirane operacije i drugu nehitnu medicinsku pomoć u Moskvi bit će uskraćena skrb u bolnicama ruske prijestolnice ako nisu cijepljeni protiv Covid-19, ali imaju pravo na cijepljenje.

Promjena pravila, navodno namijenjena „zaštiti“ pacijenata, stigla je u petak iz gradskog Ministarstva zdravstva. Prema novim mjerama, samo će oni koji imaju potvrde da su cijepljeni biti primljeni na odjele za većinu vrsta liječenja i postupaka.

Hitna pomoć, zajedno s terapijom protiv raka i podrškom za krvna oboljenja, „pružit će se, bez iznimke, svakom stanovniku grada, bez obzira na njihov status cijepljenja“, potvrdila je gradska uprava.

„Osoba koja je u bolnici zbog ozljede ili bolesti, po definiciji ima oslabljeni imunološki sustav. Za takve je bolesnike koronavirusna bolest posebno opasna“, rekli su dužnosnici u priopćenju. „Pacijenti se svakodnevno premještaju iz moskovskih klinika u Covid bolnice. Ako je prije tjedan dana bilo 130 takvih slučajeva dnevno, onda ih je jučer već bilo gotovo 200.“

Ranije ovog tjedna Moskva je postala prvi grad na svijetu koji je cijepljenje postavio kao uvjet za zaposlenike u mnogim djelatnostima koja traže susret licem u lice. Naredba se odnosila na brojne sektore, uključujući ljude koji rade u ugostiteljstvu, prometu i zabavnim objektima.

Tvrtke koje rade u tim sektorima morat će osigurati da među svojim osobljem imaju najmanje 60 posto cijepljenih, uz oštre kazne za organizacije koje ne budu udovoljile tim mjerama.

U izjavi objavljenoj u to vrijeme, gradonačelnik ruske prijestolnice Sergey Sobyanin rekao je da je došlo do „dramatičnog“ pogoršanja situacije. “U konačnici, na svima je da se cijepe ili ne“, rekao je. „Možete se zaštititi ili se nadati da će sve uspjeti … Ovo je osobna stvar … sve dok sjedite kod kuće ili u zemlji.“

Potom je moralno ucijenio građane tvrdeći da su oni potencijalni ubojice ukoliko necijepljeni izlaze u javnost:

„Ali kad izađete na javna mjesta i dođete u kontakt s drugim ljudima, voljno ili nevoljno, postajete sukrivci epidemiološkog procesa. Ovo je karika lanca za širenje opasnog virusa.“

„Vrlo smo blizu mnogo težih – privremenih, ali ozbiljnijih – odluka o ograničenjima“, dodao je Sobyanin.

Ranije u petak, dužnosnici su potvrdili da tvrtke mogu suspendirati zaposlenike koji odbiju cijepljenje bez plaće, kako bi ispunili svoje kvote.

Prema dostupnim podacima, građani Rusije nisu pretjerano željni cijepljenja. Tek 10 posto njih primilo je obje doze cjepiva iako je ono široko dostupno.

U razgovoru s novinarima u petak, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov požalio se na „totalni nihilizam“ koji pokreće niske stope cijepljenja.