Moskovski sud zabranio održavanje gay parade narednih 100 godina

Moskovski sud donio je odluku kojom se na ulicama glavnog grada Rusije zabranjuje održavanje gay parade narednih 100 godina.

Nikolay Alexeyev, LGBT aktivist, zatražio je od moskovskih vlasti održavanje homoseksualne parade u glavnom gradu. Pošto mu je to odbijeno, zatražio je od suda da presudi u njegtovu korist. No umjesto toga, sud je dodatno zabranio održavanje bilo kakve homoseksualne parade u Moskvi za narednih 100 godina.

Alexeyev nije zadovoljan sudskom odlukom, te se također pobunio protiv „zabrane širenja homoseksualne propagande“ koja je na snazi u St. Petersburgu. Najavio je kako će se obratiti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Moskovske vlasti odluku o zabrani spomenutih manifestacija obrazlažu činjenicom da je većina stanovnika tog grada protiv ovakvih događanja te protiv promicanja homoseksualnih aktivnosti i sklonosti.

Alexeyev se prije desetak godina već žalio Europskom sudu za ljudska prava zbog identične stvari. Tada je dotični sud presudio u njegovu korist navodeći da je on diskriminiran zbog svoje seksualne orijentacije.