Moskva: „Izrael nema pravo pričati o samoobrani – neka se bore protiv terorista, a ne civila“

Foto: Reuters / Ibraheem Abu Mustafa

Izrael nema pravo navoditi samoobranu kao opravdanje za svoje vojne operacije u Gazi jer je “okupacijska sila”, rekao je ruski stalni predstavnik u Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja na izvanrednoj sjednici Opće skupštine UN-a u srijedu.

Nebenzia je rekao da sve što SAD i njegovi saveznici mogu učiniti je “pričati o navodnom pravu Izraela na samoobranu”. No, istaknuo je kako “kao okupacijska sila nema takvo pravo, što je potvrdilo i savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde 2004. godine”.

Diplomat je dalje optužio SAD i njihove satelite za licemjerje, navodeći da u drugim situacijama uvijek pozivaju na poštivanje humanitarnog prava, stvaraju posebna povjerenstva i nameću sankcije onima “koji zapravo koriste silu samo kao posljednje sredstvo da zaustave desetljeća nasilja.”

“I danas, gledajući stravična razaranja u Gazi, višestruko veća od svega onoga što ljutito kritiziraju u drugim regionalnim kontekstima – napade na civilne ciljeve, uključujući bolnice, smrt tisuća djece – ispadaju dvolični“, rekao je stalni predstavnik.

Nebenzja je također naglasio da Rusija ipak priznaje pravo Izraela da osigura vlastitu sigurnost. Napomenuo je, međutim, da se “to može u potpunosti zajamčiti samo ako postoji pravedno rješenje za palestinski problem”, koje bi se trebalo temeljiti na rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

“Mi ne poričemo Izraelu pravo da se bori protiv terorizma. Ali borite se protiv terorista, a ne protiv civila”, rekao je Nebenzia.