Moskva je spremna pregovarati o uvjetima predaje s Kijevom u vezi s tekućom ruskom vojnom ofenzivom koja se trenutno odvija u Ukrajini, rekao je u četvrtak tajnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema Peskovu, ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je spremnost da se uključi u razgovore sa svojim ukrajinskim kolegom, s naglaskom na dobivanju jamstva neutralnog statusa i obećanja da neće imati oružje na svom teritoriju.

Riječ je o uvjetima koji bi, prema Peskovu, omogućili postizanje demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, te eliminirali ono što Rusija trenutno smatra prijetnjom sigurnosti svoje države i naroda.

Predsjednik je formulirao svoju viziju onoga što možemo očekivati ​​od Ukrajine kako bi se riješili problemi. To je neutralan status i to je odbijanje raspoređivanja oružja”, pojasnio je Peskov.

Tiskovni tajnik je dodao da će Putin odrediti vrijeme pregovora, ali je dao jamstva da će se Rusija angažirati samo „ako je vodstvo Ukrajine spremno razgovarati o tome“.

Operacija ima svoje ciljeve – oni se moraju postići. Predsjednik je rekao da su sve odluke donesene i da će ciljevi biti postignuti”, nastavio je Peskov, sugerirajući da bi, ako Kijev pristane ispuniti zahtjeve, sadašnji vojni napad na Ukrajinu mogao biti prekinut.