Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je svoje saveznike da podijele informacije o navodnoj ruskoj invaziji, što je potaknulo Rusiju da optuži Zapad za “ruganje” Ukrajincima i zdravom razumu.

Primjedbe Zelenskog dolaze kako se kriza oko Ukrajine produbljuje, a snage NATO-a povećavaju svoju prisutnost u istočnoj Europi. Svoje postupke objašnjavaju kao pokušaj sprječavanja napada Rusije, unatoč brojnim poricanjima Moskve takvih namjera. U petak su brojne zapadne vijesti, citirajući neimenovane američke dužnosnike, objavile priče o potencijalnom ruskom napadu na Ukrajinu 16. veljače.

Govoreći na brifingu za novinare u subotu, Zelensky je rekao da ukrajinska strana razumije „da rizici postoje”, ali je naglasio da u medijima ima previše informacija o navodnim ruskim pripremama za napad.

Ako vi ili bilo tko drugi ima bilo kakve dodatne informacije o sigurnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu koja počinje 16. veljače, molimo da nam date ove informacije. Radimo svakodnevno, primamo informacije od svoje obavještajne službe. Zahvalni smo i drugim obavještajnim agencijama drugih zemalja”, rekao je Zelensky.

Dodao je da Ukrajina treba biti spremna na bilo kakva iznenađenja i da se mora osloniti na sebe, na svoje vladine agencije i obavještajne podatke, koji, prema njegovim riječima, rade kao i u drugim zemljama.

Ne bojimo se nikoga, nema panike, sve je pod kontrolom“, dodao je, istaknuvši da je diplomacija jedini način za deeskalaciju.

Izjava Zelenskog izazvala je reakciju Moskve, a glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova pitala je javnost: „Jeste li ikada vidjeli nešto slično?

Ističući da SAD svakodnevno već dva mjeseca izjavljuju da će Rusija napasti Ukrajinu, Zaharova je istaknula da ukrajinski predsjednik i predstavnici bloka sve ovo vrijeme govore da nemaju takve informacije.

Zakharova je dodala kako očito nitko nema takve dokaze osim nekih medija i neimenovanih američkih izvora.

Dva mjeseca su se rugali zdravom razumu i ukrajinskom narodu, dok su provodili još jednu globalnu provokativnu kampanju“, istaknula je glasnogovornica.