Foto: Emil Salman

Yossi Cohen, šef izraelske obavještajne agencije Mossad, progovorio je o situaciji u Iranu, pri čemu je istaknuo kako Izrael tamo ima svoje „oči, uši i još mnogo toga.

Cohen je komentirao nedavne prosvjede u Iranu, rekavši kako dio Iranaca prosvjeduje protiv trenutnih ekonomskih pitanja te zemlje. Cohen tvrdi kako su razlog prosvjeda „velika očekivanja od popularnog [predsjednika] Rohanija,“ koji nije uspio poboljšati ekonomske prilike te zemlje.

Prema Cohenovim tvrdnjama, „ta stvarnost tjera ljude na ulice, ali očekivanja se moraju ublažiti. Ja bi želio vidjeti revoluciju, ali prosvjednici su suočeni sa suprotstavljenim snagama. U međuvremenu vidimo da se Iran troši sve više i više na sigurnost s ciljem da progura svoje ambicije širenja utjecaja na Bliskom istoku.

Iranci se preko svojih snaga šire na Bliskom istoku i čini se kao da ih ništa ne može zaustaviti. Time bi uskoro mogli realizirati svoj san da posjeduju kopneni i zračni most preko kojeg će moći slati svoje trupe bilo gdje na Bliskom istoku,“ tvrdi Cohen, pri čemu je dodao da „mi imamo svoje oči, uši i još mnogo toga u Iranu.

Što se tiče Mossada, Cohen je naveo kako ta agencija ima obvezu ostvariti potpunu superiornost u svijetu špijunaže. „Ne možemo biti drugi po pitanju ljudstva, u obrani protiv cyber-napada, u špijunaži. Ne možemo biti drugi,“ dodao je Cohen.

Istaknimo kako su iranske vlasti za nedavne nemire već optužile SAD, Saudijsku Arabiju, s kojima je Izrael odavno u dubokom savezništvu.