Mršavljenje uz seks nikada nije bilo lakše

MTQwMjE4ODE0NDE0NDY0MjMz

Dobro znamo da je seks na više načina dobar za zdrav život. Pomaže u prevenciji raka, čini kožu ljepšom, ublažava glavobolje i bol, pruža orgazmičko opuštanje od stresa…., međutim, jeste li znali da seks pomaže i pri mršavljenju?

Prema desetogodišnjem istraživanju kanadskog sveučilišta York i Centra za ovisnost i mentalno zdravlje, oksitocin, jedan od glavnih hormona koji se luče tijekom seksa, smanjuje želju za hranom, što posljedično čini mršavljenje lakšim.

Istraživanje je pratilo velik broj osoba između 27 i 50 godina starosti, sa različitim tipovima tijela. Neki su imali viška kilograma, neki su imali prosječnu težinu i konstituciju, dok je dobar dio ispitanika bio pretio s učestalim fazama prejedanja.

Svaka osoba ispunila je upitnik kojim se ocjenjivala njihova „osjetljivost na nagradu i kaznu, preferiranje slatke i masne hrane, te navike prejedanja“,  što je onda uspoređivano s njihovim genetskim profilima.

Istraživači su došli do otkrića da osobe koje su imale visoke koncentracije oksitocina nisu bile sklone prejedanju, dok su osobe s malim razinama oksitocina (poznatog i kao „hormon ljubavi“) bile sklone prejedanju. Velika je vjerojatnost da je visoka razina oksitocina kod prve skupine rezultat učestale seksualne aktivnosti.

Zaključak bi bio; oksitocin, odnosno seks, je dovoljan da smanji vašu potrebu za hranom. Moguća nuspojava je povećana ovisnost o seksu, što i nije toliko loše, kad se sve uzme u obzir.

Izvor: Maxim