Senat u Argentini u srijedu je legalizirao ubijanje fetusa do 14 tjedana trudnoće. Taj potez će omogućiti besplatnu proceduru ubijanja nerođene djece, uspostavom legalne industrije pobačaja u zemlji.

Ubijanje fetusa izglasano je nakon 12-satne rasprave sa 38 glasa za i 29 protiv, uz jedan suzdržan. Nacrt zakona već je odobrio argentinski Zastupnički dom, a predsjednik Alberto Fernandez obećao je da će ga potpisati, pa je Senat bio posljednja prepreka da legalizirani pobačaj postane legalan.

Pristalice ubijanja fetusa tvrde da se nacrtom zakona želi iskorijeniti tajni pobačaj koji je od 1983. u zemlji prouzročio više od 3.000 smrtnih slučajeva žena koje su se odlučile na ubijanje fetusa. Uz dopuštanje pobačaja u prvih 14 tjedana trudnoće, zakonodavstvo bi također utvrdilo da bi se čak i nakon tog razdoblja trudnoća mogla legalno prekinuti ako je bila rezultat silovanja ili ako je život ili integralno zdravlje te osobe bilo u opasnosti.

Podatak o 3.000 smrtnih slučajeva žena tek su kap u moru u usporedbi s milijunima nerođenih beba koje se ubijaju svake godine. Prema procjenama, svakog dana najmanje 2.300 fetusa biva ubijeno samo u Sjedinjenim Državama.

Očekivano, legalizacija ubijanja fetusa u Argentini vjerojatno će se proširiti diljem Latinske Amerike i potaknuti zagovornike tog čina drugdje u regiji.

Urugvaj, Kuba i Gvajana jedine su druge zemlje u Latinskoj Americi koje dopuštaju pobačaj na zahtjev. Argentina je, kao i brojne druge zemlje u regiji, ranije dopuštala pobačaj u slučajevima silovanja ili ako je trudnoća predstavljala rizik za zdravlje žene; ostale zemlje Latinske Amerike imaju strože granice ili potpune zabrane.

Ozakonjenje pobačaja u Argentini gigantska je pobjeda koja štiti temeljna prava i potaknut će promjene u Latinskoj Americi“, rekla je Tamara Taraciuk Broner, zamjenica američkog direktora organizacije Human Rights Watch. „Međutim, predvidljivo je da će i ovo mobilizirati pro-life grupe.


Argentinska pobornica ubijanja fetusa pokrenula video igricu koja veliča pobačaj pucanjem u fetus