Stotine homoseksualaca i feministica okuplja se ovih dana u Veroni kako bi prosvjedovalo protiv najvećeg međunarodnog događaja posvećenog obiteljskim vrijednostima.

Trinaesti po redu Svjetski obiteljski kongres ove godine, zakazan za 29. do 31. ožujka, trebao bi biti najveći u povijesti, a tisuće novinara već je rezerviralo akreditacije za medijsko pokrivanje događaja. Kongres je zamišljen kao proslava tradicionalnih vrijednosti braka, obitelji i prava na život, prenosi Internazionale.

Iako će kongres započeti službeno u petak, različite skupine prosvjednika već održavaju demonstracije u Veroni te se tijekom vikenda planiraju različiti kontra-događaji, među kojima neke organiziraju radikalne feministice i najveća talijanska LGBT organizacija Arcigay.

Ekstremna feministička organizacija „Non una di meno“ nazvala je svoj prosvjed „Verona, transfeministički grad“, a na njemu će govore održati neke od vodećih zagovornica ubijanja fetusa, među kojima je Marta Dillon iz Argentine, Eva von Redecker sa Sveučilišta Humboldt u Berlinu te Adriana Zaharijević sa Sveučilišta u Beogradu.

Verona se ponovno predstavlja kao laboratorij za nacionalno političko eksperimentiranje, a napad na pobačaj i prava žena te LGBT subjektivnost je povlašteno tlo na kojem se kreću politička desnica i pokreti za život,“ stoji u priopćenju skupine.

Arcigay, najveća talijanska LGBT organizacija, zakazala je prosvjed za subotu.

Zapanjeni smo što ovaj kontejner, koji nosi najgoru homo-transfobičnu i mizoginističku misao, stiže u Italiju, prvu zapadnoeuropsku zemlju koja mu je domaćin. To je nezapamćena zastrašujuća činjenica koja ne sluti na dobro za priznavanje ljudskih i građanskih prava,“ rekao je glavni tajnik organizacije Gabriele Piazzoni.

Talijanski marksistički mediji nazvali su one koji pohode kongres posvećen tradicionalnoj obitelji „neofašistima“ i „homofobima.

Naslovnica talijanskog lista La Republica u čijem se naslovu sve sljedbenike obiteljskih vrijednosti etiketira najbizarnijim pojmovima. | Foto: Screenshot

Trenutno je mnogo otpora jer su se stvari počele okretat u drugom smjeru,“ izjavio je Brian Brown, čelnih Međunarodne organizacije za obitelj i ključna osoba u organizaciji kongresa. On navodi kako su ovakvi bizarni prosvjedi jasan i ohrabrujući znak za pro-obiteljske pokrete u svijetu.

Nakon desetljeća govora da je obitelj arhaična ili da predstavlja prepreku napretku, sve više ljudi shvaća da je slom obitelji bio nemila katastrofa“ zaključio je Brown.