Mugabe će dobiti 10 milijuna dolara otpremnine zato što je odstupio

Bivši predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe i njegova obitelj poznati su po svom raskalašenom životu unatoč raširenom siromaštvu u toj zemlji. Prošli tjedan je Mugabe, koji je na mjestu predsjednika i premijera te afričke zemlje proveo više od 30 godina, pritvoren zajedno sa svojim čuvarima.

Vladajuća stranka, ZANU-PF, svrgnula je Mugabea s mjesta vođe stranke i pozvala ga da odstupi s mjesta predsjednika države. U utorak je parlament izglasao Mugabeov opoziv, nakon čega je on dao ostavku.

U međuvremenu, Guardian je objavio, citirajući visokog stranačkog dužnosnika Mugabeove stranke, da bi bivši predsjednik mogao primiti otpremninu u vrijednosti 10 milijuna dolara, kao dio nagodbe da odstupi s mjesta predsjednika.

Prema tom izvoru, Mugabe će odmah primiti 5 milijuna dolara u gotovini, dok će ostatak novca biti prebačen tijekom nadolazećih mjeseci.

Pored toga, Mugabe će nastaviti primati godišnju plaću od 150.000 dolara do svoje smrti, nakon čega će njegova žena Grace nastaviti primati polovicu tog iznosa do kraja svoje smrti.

Država će također pokriti sve buduće troškove njegove zdravstvene skrbi, osiguranja i troškove putovanja u inozemstvo. Par će nastaviti živjeti u dosadašnjoj vili.

I na posljetku, bivši predsjednik i njegova obitelj, koja navodno ima pregršt nekretnina i poslovnih udjela u toj zemlji, imati će imunitet od kaznenog progona.

Sve u svemu, možemo reći da je dobro ispregovarao svoje uvjete za mirovinu.

IZVORSputnik