Mugabe se ponovno kandidira za predsjednika Zimbabvea

1035946472

Devedesetdvogodišnji predsjednik Zimbabvea, Robert Mugabe, potvrđen je od strane svoje stranke za kandidata na sljedećim predsjedničkim izborima, planiranim za 2018. godinu.

Vladajuća stranka Zanu-PF objavila je svoju podršku Mugabeu nakon dvodnevnog kongresa. Pristalice su pjevale pjesmu pod nazivom „Mugabe treba vladati vječno“ dok se isti pripremao za obraćanje mnoštvu.

Mugabe vlada Zimbabveom od proglašenja neovisnosti 1980. godine. Njegovu vladavinu obilježilo je kršenje ljudskih prava, namještanje izbora i maltretiranje političkih protivnika. Vrijedno je i spomenuti da se Zimbabve pretvorio u jednu od najsiromašnijih država u Africi.

Unatoč nezadovoljstvu, koje je prisutno u društvu, Mugabe i dalje ima značajnu podršku.

Mladež stranke predložila je rezoluciju kojom bi se ukinuli predsjednički mandati, tvrdeći da bi Mugabe trebao biti doživotni predsjednik. Naime, nakon ustavnih promjena iz 2013. godine, Mugabeu je dozvoljen još samo jedan mandat.

Opozicija tvrdi da Mugabe i njegova stranka nisu u doticaju sa prosječnim građaninom, koji živi u konstantnom strahu od nezaposlenosti, nedostatka novca i svakodnevne korupcije.

Izvor: Sputnik