Muhamed najpopularnije ime za mušku novorođenčad u Berlinu

Kao što se veće neko vrijeme vidi u mnogim drugim velikim gradovima zapadnih zemalja, poput Francuske i Britanije, ime Muhamed kontinuirano je stjecalo popularnost u Njemačkoj, uključujući i u protekloj godini.

U gradovima kao što je Berlin, ovo poznato muslimansko ime bilo je najpopularnije ime za novorođene dječake 2022. godine, dok je 2021. bilo treće. Prethodno je Noah bio prvi, a Adam drugi, a Noah je sada pao na drugo mjesto za 2022.

U drugim gradovima, poput Hessea i Bremena, Muhamed, sa svojim varijacijama po pitanju toga kako samo ime napisano (Muhamed, Muhammed, Mohammed, Mohammad….), je bio na vrhu popisa najčešćih imena za novorođenčad, prema godišnjem istraživanju Društva njemačkog jezika u ponedjeljak.

U Bremenu, prvo ime Muhamed, koje je ime najsvetijeg islamskog proroka, više ne zaostaje za prvim mjestom, pomaknuvši se s trećeg na drugo mjesto. Na prvom mjestu je Matheo, a na trećem Finn. Prošle godine, poredak je bio Finn, Noah, Mohammed.

Kao što se vidi u mnogim drugim zapadnim zemljama, poput Francuske i Britanije, ime Mohammed kontinuirano je stjecalo popularnost u Njemačkoj, uključujući i u protekloj godini.

U gradovima kao što je Berlin, muslimansko ime bilo je najpopularnije ime za dječake 2022. godine, dok je 2021. bilo treće. Prethodno je Noah bio prvi, a Adam drugi, a Noah je sada pao na drugo mjesto za 2022.

U drugim gradovima, poput Hessea i Bremena, Muhamed je bio na vrhu popisa najčešćih imena za novorođenčad, prema godišnjem istraživanju Društva njemačkog jezika u ponedjeljak.