München namjerava ukloniti Wagnera s imena ulica jer je bio nacionalist

Njemački skladatelji Richard Wagner i Richard Strauss su među 45 povijesnih ličnosti čija bi se imena mogla ukloniti s imena gradskih ulica u Münchenu zbog njihovih političkih uvjerenja.

München je od 2016. tražio ulice koje su dobile ime po osobama povezanim s nacizmom, ropstvom ili kolonijalizmom, a identificirao je 45 pojedinaca od 372 koji bi mogli vidjeti kako se njihova imena uklanjaju s ulica diljem grada, ili će barem biti predmet daljnjih raspravljati o njihovoj budućnosti. Drugih 327 smatra se problematičnima, pri čemu će znakovi s njihovim imenima barem „trebati kontekstualizaciju“.

Među imenima za potencijalno uklanjanje je i klasični skladatelj Richard Wagner, koji se smatra jednim od najvećih njemačkih orkestralnih skladatelja. Wagner je bio njemački nacionalist, a njegovu umjetnost je kao inspiraciju naveo vođa nacionalsocijalista Adolf Hitler, iako su neki izjavili da odnos između njih dvojice, koji se nikada nisu upoznali, nije jednostavan.

Drugo ime u najužem izboru za moguće uklanjanje je skladatelj Richard Strauss, koji je napisao himnu za Olimpijske igre u Berlinu 1936. godine.