Munja uništila mural posvećen Georgeu Floydu, ikoni rasističkog BLM-a

Zid od opeke ukrašen likom narkomana Georgea Floyda pretvoren je u ruševine u Toledu u državi Ohio. Iako su neki pomislili da je u pitanju vandalizam, vlasti kažu kako izvještaji svjedoka sugeriraju da je štetu nanijela oluja.

Mural Floyda, pod nazivom „Take a breath“, uništen je u utorak, izvijestili su lokalni mediji. Naslikan je prošle godine na zgradi u kojoj se nekada nalazio bar, tijekom prosvjeda pokreta rasističke anti-bjelačke organizacije Black Lives Matter (BLM). Autor David Ross tvrdi da je u to vrijeme bio kritiziran zbog inicijative, a čak je i dobio prijetnje, prenose lokalni mediji.

Na temelju slika objavljenih na društvenim mrežama, ostali su murali oko raspadnute slike Floydova lica ostali gotovo netaknuti. Policija je osigurala mjesto događaja, dok je vlasnik zgrade čistio obojene cigle i radio na rušenju ostatka zida.

Lokalni građevinski inspektor u početku je rekao da se zid možda urušio zbog starosti. „To su bile samo godine. Jednostavno je došlo. To se događa starijim zgradama“, rekao je. Međutim, inspektor je dodao da je sama zgrada strukturno ispravna.

Glasnogovornik vatrogasno-spasilačke službe Toleda rekao je da je udar groma uništio mural. Svjedok je rekao vlastima da su vidjeli kako je munja pogodila točnu zgradu, a spasioci su potvrdili da je to uzrok, izvijestili su lokalni mediji, dodajući da je njihov vlastiti vremenski radar također registrirao munje na tom području.

Autor murala je najavio planove za obnavljanje bez obzira na uzrok uništenja. „Ponovit ću to bez obzira je li to bilo prirodno ili vandalizam“, rekao je Ross, dok su gradske vlasti već navodno obećale pomoći u pronalaženju novog mjesta.