Musk: „Ako nas budu ograničavali, stvorit ćemo svoju mobilnu alternativu Google-u i Apple-u“

Foto: Saul Martinez

Šef Twittera Elon Musk rekao je da je otvoren za stvaranje vlastitog “alternativnog” pametnog telefona u slučaju da tehnološki divovi krenu deplatformirati njegovu stranicu društvenih medija, sugerirajući da bi mogao ostati bez druge mogućnosti.

Odgovarajući na prijedlog konzervativne stručnjakinje Liz Wheeler da bi milijarder trebao “proizvesti vlastiti pametni telefon” ako bi Apple i Google izbacili Twitter iz svojih trgovina aplikacijama, Musk je rekao da to ne bi isključio, iako je izrazio određenu nevoljkost prema tom konceptu.

“Svakako se nadam da do toga neće doći, ali da, ako nema drugog izbora, napravit ću alternativni telefon”, rekao je u petak.

Musk, koji je prošlog mjeseca završio kupnju Twittera vrijednu 44 milijarde dolara, opetovano je izjavljivao svoje namjere da zaštiti slobodu govora na stranici, čak je najavio “opću amnestiju” za suspendirane račune “pod uvjetom da nisu prekršili zakon ili sudjelovali u nečuvenom spamu.”

Međutim, kritičari su osudili Muskovo preuzimanje, a neki inzistiraju da će potaknuti val ‘govora mržnje’ i desničarskog ekstremizma na platformi društvenih medija. U izvješću koje je u četvrtak objavio Washington Post, brojni aktivisti i “stručnjaci za povjerenje i sigurnost na mreži” rekli su da će poduzetnik “otvoriti vrata pakla” na Twitteru, a neki su čak zahtijevali da Google i Apple zabrane stranicu u svojim trgovinama aplikacijama u cijelosti.