Musk najavio da će tužiti nevladine organizacije koje financira Soros

Izvršni direktor Tesle i SpaceX-a Elon Musk obećao je poduzeti pravne korake protiv nevladinih organizacija koje financira liberalni tajkun George Soros zbog njihovih navodnih pokušaja gušenja slobode govora.

U objavi na X-u (bivši Twitter) u srijedu, američki milijarder reagirao je na članak novinara Bena Scallana, koji je tvrdio da nevladine organizacije koje podupire Open Society Foundations, mreža za dodjelu donacija koju je utemeljio Soros, guraju “cenzurni program ” u Irskoj i Škotskoj koja uključuje policijske pretrage domova i osobnih elektroničkih uređaja.

U svom članku, Scallan se suprotstavio tvrdnjama irskih čelnika da su zločini iz mržnje u zemlji u porastu. Ustvrdio je da su lokalna policija i vlasti poticale građane da prijave ovu vrstu nedoličnog ponašanja, što je dovelo do porasta statistike, ali ne i stvarnog broja zločina, tvrdeći da su te politike također pokrenule kulturološki pomak u percepciji onoga što se može smatrati mržnjom.  Prema novinaru, to vlastima u zemlji daje izgovor da se zalažu za strože zakone koji ograničavaju slobodu govora.

“Točno. X će pokrenuti pravni postupak da to zaustavi. Jedva čekam da otkriće počne!” Musk je napisao, referirajući se na navodne aktivnosti nevladinih organizacija koje podržavaju ovu vrstu agende.