SpaceX, Muskova tvrtka za svemirsku tehnologiju, je smanjio mogućnost ukrajinske vojske da koristi satelitsku internetsku uslugu Starlink za kontrolu bespilotnih letjelica u sukobu s Rusijom, izjavila je predsjednica tvrtke Gwynne Shotwell.

SpaceX je bio “stvarno sretan što je mogao pružiti Ukrajini povezivost”, ali tehnologija “nikad nije bila namijenjena za upotrebu na oružju”, rekla je Shotwell na 25. godišnjoj konferenciji FAA o komercijalnom svemirskom prijevozu u srijedu u Washingtonu.

“Ukrajinci su iskoristili Starlink na načine koji su bili nenamjenski i nisu bili dio nikakvog sporazuma. Dakle, znate, moramo poraditi na tome,” rekla je.

Shotwell je kasnije pojasnila novinarima da je govorila o snagama Kijeva koje se oslanjaju na Starlink za kontrolu bespilotnih letjelica u operacijama nadzora i napada.

“Postoje stvari koje možemo učiniti kako bismo ograničili njihovu sposobnost da to učine”, objasnila je, misleći na ukrajinsku upotrebu Starlinka s dronovima, kako citira Reuters. “Postoje stvari koje možemo učiniti, i učinili smo”, dodala je Shotwell, ne identificirajući točne mjere koje su provedene.

Predsjednica tvrtke rekla je da je dogovor koji je SpaceX sklopio s vladom Vladimira Zelenskog predviđao primjenu satelitske usluge u čisto humanitarne svrhe, poput pružanja interneta bolnicama, bankama i obiteljima pogođenim borbama.

“Znamo da ih vojska koristi za komunikaciju i to je u redu. Ali naša namjera nikada nije bila da oni to koriste u ubojite svrhe”, istaknula je.

Na pitanje je li tvrtka predvidjela da bi Kijev mogao zloupotrijebiti tu tehnologiju prije nego što ju je ponudio, predsjednica je rekla: “Nismo o tome razmišljali… Ali shvatilii smo to prilično brzo.”