Musk optužio židovsku organizaciju ADL da vrši pritisak na oglašivače da ga bojkotiraju, najavio tužbu

Milijarder Elon Musk optužio je židovsku organizaciju Anti Defamation League (ADL) da vrši pritisak na oglašivače kako bi bojkotirali Muskovu društvenu mrežu X, bivši Twitter, te je najavio tužbu protiv ADL-a.

“Kako bismo očistili ime naše platforme po pitanju antisemitizma, čini se da nemamo drugog izbora nego podnijeti tužbu za klevetu protiv ADL-a”, rekao je Musk u ponedjeljak u X postu.

Izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, koji je prošle godine kupio Twitter za 44 milijarde dolara i kasnije ga preimenovao u X, okrivio je ADL za 60% pad prihoda od oglašavanja. Rekao je da je ADL izvršio pritisak na oglašivače da ne koriste platformu lažno povezujući X i njegovog novog vlasnika s antisemitizmom. “Skoro su uspjeli ubiti X/Twitter”, napisao je.

Muskovi posljednji komentari dolaze dva dana nakon što je sugerirao da bi mogao anketirati korisnike o tome treba li zabraniti ADL na svojoj platformi. Ideju je objavio kao odgovor na poruku konzervativne nizozemske aktivistice Eve Vlaardingerbroek, koja je izjavila da je ljudima dosta “označavanja svega što nam se ne sviđa kao mrsko/rasističko/opasno/ekstremno desno”.

Dodala je da se ljudi više ne boje ADL-ove taktike zastrašivanja, tvrdeći da su “Vaše etikete izgubile svoju moć.”

Kampanja na društvenim mrežama za zabranu ADL-a započela je nakon što se vođa organizacije, Jonathan Greenblatt, prošli tjedan sastao s izvršnom direktoricom X-a Lindom Yaccarino kako bi razgovarali o “raširenom govoru mržnje” na platformi. ADL je optužio X da nije uspio provesti svoju politiku moderiranja sadržaja otkako je Musk preuzeo dužnost.

Musk, koji je obećao da će X učiniti bastionom slobode govora usred teške cenzure konzervativnih glasova na drugim platformama, rekao je da je “protiv antisemitizma bilo koje vrste”. Šalio se da će, ako dobije tužbu, inzistirati na tome da ADL iz svog naziva izbaci “anti” dio, što znači da će se zvati Liga za klevetu.

Autor: Ivica Mandekić