Tajanstveni tweet Elona Muska i kasnonoćna čistka najviših rukovoditelja zatvorili su Twitterovu sagu o preuzimanju jednako kaotično kao što je i započela, bez formalne najave samo s objavom od četiri riječi samoproglašenog Elona Muska – “Ptica je oslobođena”.

Milijarder, osnivač Tesle i SpaceX-a, koji je rekao da kupuje platformu, zaprijetio da će smanjiti radnu snagu i zapravo će zahtijevati velike rezove kako bi ispunio ono što će biti Twitterov teret kamata od milijardu dolara godišnje za zajmodavce koji su mu pomogli zaključiti posao vrijedan 44 milijarde dolara – cijena koja je jedna od najpreplaćenije tehnološke akvizicije u povijesti.

Fokus se sada usmjerava na to kako samoopisani “apsolutist slobode govora” planira voditi ogromnu platformu društvenih medija, koja je vrlo utjecajna u SAD-u i inozemstvu, posebno s obzirom na to da se približavaju ključni izbori. Twitter je posljednji put izvijestio o 238 milijuna aktivnih korisnika dnevno. Muskovi komentari o slobodi govora užasnuli su liberalnu publiku platforme i javne interesne skupine. Rekao je da ne vjeruje u trajnu zabranu korisnika. Postavlja se pitanje hoće li ponovno ponuditi povratak bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je izbačen s Twittera u siječnju 2021. Musk je javno rekao da smatra da je ta odluka bila pogreška.

Među otpuštenim rukovodstvom su Vijaya Gadde, voditelj pravnih i političkih odjela Twittera, nadgledajući moderiranje sadržaja,  Parag Agrawal i Ned Segal. Musk očito planira zasad preuzeti dužnost izvršnog direktora.