Musk: „Svi društveni mediji cenzuriraju po nalogu američke vlade“

Foto: AP / Jae C. Hong

Sve platforme društvenih medija surađuju s američkom vladom na cenzuriranju sadržaja, ustvrdio je u utorak izvršni direktor Twittera Elon Musk. Dokumenti koje je Musk objavio nakon kupovine Twittera pokazali su da je platforma bila u dosluhu s FBI-em, CIA-om, Pentagonom i drugim vladinim agencijama kako bi prikrila informacije o izborima, Ukrajini i Covid-19.

„Svaka tvrtka društvenih medija uključena je u tešku cenzuru, uz značajnu uključenost i, povremeno, eksplicitne upute vlade”, tweetao je Musk, dodajući da „na primjer, Google često čini da linkovi nestanu”.

Musk je mislio na internu komunikaciju na Twitteru koju je objavio novinar Matt Taibbi s njegovim odobravanjem, a koja je sugerirala da su viši rukovoditelji platforme održavali redovite sastanke s članovima FBI-a i CIA-e, tijekom kojih su im agencije dale popise “stotina problematičnih računa” za suspendiranje uoči izbora 2020.

Osim s Twitterom, vlada je bila u kontaktu s gotovo svim većim tehnološkim tvrtkama, tvrdi Taibbi. „To uključuje Facebook, Microsoft, Verizon, Reddit, čak i Pinterest”. Agenti CIA-e gotovo uvijek su sudjelovali na sastancima tih tvrtki s FBI-jevom Radnom skupinom za inozemni utjecaj, tvrdi Taibbi, objašnjavajući da, iako je ova radna skupina sazvana za borbu protiv navodnog uplitanja stranih država u izbore, uputila je „brdo domaćih zahtjeva za moderacijom”.

U tužbi koju su ranije ove godine podnijeli glavni državni odvjetnici Missourija i Louisiane navodi se da su se dužnosnici iz najmanje 12 vladinih agencija sastajali tjedno s predstavnicima Twittera, Facebooka i drugih velikih tehnoloških tvrtki kako bi odlučili koje narative i korisnike cenzurirati, s teme u rasponu od navodnog miješanja u izbore do Covid-19.

Autor: Ivica Mandekić