Musk: „Svi mediji su djelomično propaganda, ne samo ruski“

Foto: Saul Martinez

Milijarder Elon Musk obećao je u petak da će njegova internetska usluga SpaceX Starlink blokirati ruske vijesti samo „pod prijetnjom oružjem“ nakon što su mu neimenovane vlade navodno naredile da cenzurira medijske izvore u zemlji.

Musk je u objavi na Twitteru tvrdio da su od Starlinka „neke vlade tražile da blokira ruske izvore vijesti“.

Nećemo to učiniti osim ako smo pod prijetnjom oružjem“, obećao je. “Oprostite što sam apsolutist slobode govora.”

Nakon što je jedna osoba kritizirala Muska i optužila ruske medije da su propaganda, milijarder je odgovorio: „Svi mediji su djelomično propaganda, neki više od drugih.“

Prošlog tjedna Musk je objavio da je njegov satelitski internetski program Starlink sada aktivan u Ukrajini nakon što je kijevski potpredsjednik vlade Mykhailo Fedorov molio izvršnog direktora SpaceXa za pomoć u borbi protiv Rusije.

Dok vi pokušavate kolonizirati Mars, Rusija pokušava okupirati Ukrajinu! Dok vaše rakete uspješno polijeću u svemir, ruske rakete napadaju ukrajinske civile! Tražimo od vas da Ukrajini omogućite pristup stanice Starlinku”, rekao je Fedorov tada u otvorenom pismu Musku.

Ukrajinska vlada je kasnije zahvalila Musku na podršci.

EU je ovog tjedna zabranio ruske medije, uključujući RT i Sputnik, ukinuvši RT TV i naredivši tehnološkim tvrtkama da blokiraju pristup RT-ovoj web stranici i stranicama društvenih medija, optuživši te medije za širenje štetnih dezinformacija.