Musk: „Svijet mora nastaviti koristiti fosilna goriva inače će civilizacija propasti“

Foto: Saul Martinez

Tehnički poduzetnik Elon Musk rekao je novinarima u Norveškoj 29. kolovoza da, iako treba razvijati održive izvore energije, svijet mora nastaviti koristiti fosilna goriva kako bi održao civilizaciju.

Musk je to rekao novinarima prije konferencije Offshore Northern Shore (ONS) u Stavangeru u Norveškoj, gdje bi Musk trebao govoriti.

Nakon što je Musk stigao na mjesto održavanja konferencije, rekao je novinarima da je došao “u znak zahvalnosti za potporu norveškog naroda za električna vozila” i zahvalio im se na njihovoj “ogromnoj podršci”.

Šef Tesle je dodao da je na konferenciji planirao dati “ideje za prijelaz na svijet održive energije,” uključujući mogućnost proširenja proizvodnje energije vjetra u Sjevernom moru, vodenom tijelu između Ujedinjenog Kraljevstva i Norveške.

“Mjesta gdje je jako vjetrovito, mogu imati potencijal za ogromnu količinu energije vjetra u kombinaciji sa stacionarnim paketima baterija; ovo bi mogao biti vrlo jak održivi izvor energije zimi”, rekao je Musk.

Na pitanje smatra li da se nafta i plin trebaju i dalje koristiti, Musk je odgovorio potvrdno.

“Realno, moramo kratkoročno koristiti naftu i plin jer će se inače civilizacija raspasti”, rekao je.

“Da bi civilizacija nastavila funkcionirati, potrebni su nam nafta i plin”, nastavio je, dodavši da bi “svaka razumna osoba to zaključila”.

Ne samo da bi se nafta i plin trebali i dalje koristiti za održavanje civilizacije, Musk je rekao da su daljnja istraživanja “u ovom trenutku opravdana”.

Korištenje fosilnih goriva trebalo bi se nastaviti u isto vrijeme s tekućim naporima oko “ubrzanja napretka održive energije”, dodao je.