Elon Musk javno je izrazio sumnju u pouzdanost testova na koronavirus, nakon što je istog dana 2 puta bio pozitivan i 2 puta negativan.

Osnivač svemirskog program SpaceX i proizvođača električnih automobila Tesla, napisao je na Twitter-u da je unutar 24 sata bio prošao četiri testiranja čiji su rezultati bili kontradiktorni.

Dva testa bila su negativna, dva su bila pozitivna. Isti uređaj, isti test, ista medicinska sestra. Brzi antigenski test iz BD-a,“ napisao je Musk.

Njegova objava izazvala je razne komentare, posebice nekih koji su ga optuživali da je „neodgovoran“ zbog sugeriranja da su testovi za koronavirus nepouzdani.

Ipak, Musk je otvoreno izrazio svoju skeptičnost oko testiranja, ali je najavio da će proći još jedno PCR testiranje u odvojenom laboratoriju. Razlog testiranju su simptomi „obične prehlade“ uz želju da se otkloni sumnja na zarazu koronavirusom.

Musk je javno izjavio da on i članovi njegove obitelji neće primiti cjepivo protiv koronavirusa, ukoliko ono bude otkriveno, tvrdeći da je odgovor na pandemiju „umanjio njegovu vjeru u čovječanstvo.

Nepouzdanost testova, testiranja i definiranja zaraženosti potvrdio je i bivši glavni ruski zdravstveni inspektor Gennady Onischenko, koji je podsjetio da bi liječnici trebali dobiti više pozitivnih testova da bi neku osobu proglasili zaraženom.

Testovi nisu Geigerov brojač, niti uređaj za mjerenje,“ rekao je Onischenko. U tu svrhu spomenuo je i testove za HIV, za koje se u Rusiji zahtijevaju najmanje 3 pozitivna rezultata zaredom da bi se nekog proglasilo zaraženim.

Broj zaraženih, a posebice navodno umrlih od Covid-19 i dalje je predmet žestokih rasprava, pri čemu se vladajući establišment uz kontrolirane medije žestoko odnosi prema bilo kakvim „anti-korona“ činjenicama koje su automatski klasificirane kao „teorije zavjere“ ili „dezinformacije“.

Hrvatsku je pak zadesio bizarni slučaj u kojem je HZJZ jasno dao uputu da se osobe bez testiranja također mogu proglasiti zaraženima, uz određene uvjete i sumnje.