Musk: „Twitter se ponašao kao produžena ruka Demokratske stranke, uplitao se u izbore“

Foto: Hannibal Hanschke

Šef Twittera Elon Musk ispunio je svoje obećanje da će rasvijetliti kako je društvena mreža koju je kupio cenzurirala priču o Hunteru Bidenu i njegovom “laptopu iz pakla” uoči i tijekom predsjedničkih izbora 2020., s prvim dijelom “Twitter Files” objavljenom 2. prosinca putem istraživačkog novinara Matta Taibbija.

Elon Musk vjeruje da se insajderska priča o tome kako je Twitter potisnuo bombašku vijest o “laptopu Huntera Bidena” samo nekoliko tjedana prije izbora Joea Bidena svodi na miješanje u izbore 2020.

“Ako Twitter radi na licitaciji jednog tima prije izbora, zatvarajući glasove koji se ne slažu na ključnim izborima, onda je to definicija uplitanja u izbore”, rekao je Musk.

Šef Tesle i SpaceX-a, dodao je tijekom sudjelovanja u audio događaju ‘Twitter Spaces’:

“Iskreno govoreći, Twitter se ponašao kao produžena ruka Demokratskog nacionalnog odbora. Bilo je to apsurdno.”

Najbogatiji čovjek na svijetu objasnio je svoju odluku da kopa po Twitterovim arhivama kako bi razotkrio kako je kompanija zataškala priču koja bi bila štetna za sina američkog predsjednika Joea Bidena, rekavši:

“Očito da je bilo dosta kontrole informacija, potiskivanja informacija, uključujući stvari koje su utjecale na izbore.”

Musk je dodao da je osim Taibbiju dao “nesmetan pristup” internim dosjeima novinaru Bariju Weissu, tvrdeći da nije imao kontrolu nad načinom na koji su oni objavljeni.

“Ovo nije situacija s turističkim vodičem u Sjevernoj Koreji – možete ići gdje god želite, kad god želite, kako god želite. Ja ne kontroliram narativ,’ naglasio je tehnološki guru, koji je rekao da se pridružio chatu preko Starlink satelitske veze iz svog privatnog zrakoplova.

Krajem studenog Musk je obećao da će pod njegovim vodstvom ‘Twitter 2.0’ biti “daleko učinkovitiji, transparentniji i ravnopravniji”. Tada je također ustvrdio da je Twitter “dugo vremena gubio povjerenje i sigurnost te se miješao u izbore”.

Autor: Ivica Mandekić