Muškarac dobio 16 godina zatvora zbog paljenja LGBT zastave

Foto: Andrea Comas / Reuters

Muškarac iz američke savezne države Iowa osuđen je na 16 godina zatvora jer je iz obližnje crkve uzeo LGBT zastavu i zapalio je ispred obližnjeg kluba za homoseksualce.

Tridesetogodišnji Adolfo Martinez osuđen je na jednu godinu zatvora zbog paljenja vatre na javnom mjestu, 30 dana zbog maltretiranja i čak 15 godina zatvora zbog počinjenja takozvanog „zločina iz mržnje“, s tim da je zločin u ovom slučaju opet ono isto paljenje zastave.

Martinez je policiji priznao da je zastavu polio tekućinom iz upaljača i zapalio ju, nakon što je zastavu ukrao iz obližnje crkve.

Martinez je priznao da je zastavu ukrao iz crkve Ames United Church of Christ, te ju zapalio ispred kluba za homoseksualce Dangerous Curves Gentleman’s Club u susjednoj ulici.

Bila mi je čast to učiniti, blagoslov od Boga“, rekao je Martinez. Dodao je da je to učinio jer se protivi homoseksualnosti, te da se „čak i nevjernici slažu s njegovim postupkom“.

U izjavi za medije na dan uhićenja Martinez je novinarima kazao da nimalo ne žali zbog učinjenog, te da je Bog na njegovoj strani. No to ga nije spasilo drakonske kazne zatvora.