Islamski aktivist koji je dobio dopuštenje da spali Toru i Bibliju ispred izraelske ambasade u Švedskoj rekao je da odustaje od tog poteza, dodajući da je samo želio skrenuti pozornost na nedavno spaljivanje Kurana u toj zemlji.

Muškarac, identificiran kao Ahmad Alush, 32, dobio je dopuštenje od švedskih vlasti da izvede čin, što je izazvalo široku osudu i prosvjed Izraela i židovskih skupina, između ostalih.

Ali Alush je u subotu stigao ispred izraelske diplomatske misije držeći u rukama samo kopiju Kur’ana i rekao da mu nikada nije bila namjera spaljivati židovske ili kršćanske svete knjige, samo kako bi protestirao protiv nedavnog spaljivanja Kur’ana.

“Protiv Kur’ana je spaljivanje i ja neću gorjeti. Nitko to ne bi trebao učiniti”, rekao je Alush, koji je podrijetlom iz Sirije, novinarima okupljenim na mjestu događaja.

“Ovo je odgovor ljudima koji spaljuju Kuran. Želim pokazati da sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir”, dodao je.

“Želim pokazati da se moramo poštovati, živimo u istom društvu. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Ono što sam želio pokazati je da to nije u redu.”

Švedski javni servis SVT rekao je da je Alush bacio upaljač u svojoj ruci na tlo i rekao da mu ne treba.

Lokalna policija u petak je priopćila da je odobrila prijavu osobe u njegovim 30-ima za održavanje skupa ispred izraelskog veleposlanstva u Stockholmu u subotu, gdje bi se spalile židovska Tora i kršćanska Biblija.