Muškarac iz Kentuckyja osuđen je na 14 godina zatvora zbog svoje uloge u neredima na američkom Kapitolu 6. siječnja 2021., što je najoštrija kazna izrečena do sada, nakon stotina sličnih slučajeva povezanih s nemirima.

Američki okružni sudac Amit Mehta izrekao je dugotrajnu kaznu Peteru Schwartzu (49) u petak. Optužen za napad na policajce paprenim sprejom i stolicom tijekom nereda, muškarac je prethodno proglašen krivim po deset točaka optužnice, uključujući četiri točke optužnice za kazneno djelo napada, kao i za pružanje otpora ili ometanje policajaca korištenjem opasnog oružja.

Sudac Mehta nije imao lijepih riječi za osuđene, nazivajući Schwartza “vojnikom protiv demokracije” koji je sudjelovao u “neredu, kaosu kakav nikada nije viđen u povijesti zemlje”.

“Vi niste politički zatvorenik”, nastavio je sudac. “Vi niste netko tko se suprotstavlja nepravdi ili se bori protiv autokratskog režima.”

Dok je tužiteljstvo preporučilo kaznu od više od 24 godine, Schwartzova se obrana nadala samo četiri, a Mehta je očito pronašao sredinu između njih dvoje. Nakon što izađe iz zatvora, bit će podvrgnut trogodišnjem nadzoru.

Schwartzova obrana tvrdila je da su se njegovi postupci temeljili na “nerazumijevanju” predsjedničkih izbora 2020., tvrdeći da se on kaje. Utrku su oštro osporili bivši predsjednik Donald Trump i njegovi saveznici, koji su naveli da su izbori bili namješteni u korist Joea Bidena, ali nisu ponudili uvjerljive dokaze u nizu sudskih slučajeva.

Schwartzova 14-godišnja kazna slijedi još jednu desetogodišnju kaznu koju je Mehta izrekao Thomasu Websteru, umirovljenom njujorškom policajcu koji je optužen za napad na pripadnika snaga reda izvan Capitola tijekom nereda. Prije Schwartza, Websterova je bila najduža zatvorska kazna izrečena bilo kojem optuženiku za 6. siječnja.