Muškarac pravno promijenio spol kako bi dobio skrbništvo nad djecom, trans aktivisti zabrinuti

Foto: Joshua Bessex

Muškarac u Ekvadoru legalno je promijenio spol u ženski u pokušaju da dobije skrbništvo nad svoje dvije kćeri. Ali LGBTQ skupine zabrinute su zbog toga kako muškarac koristi zakon osmišljen za promicanje prava transrodnih osoba i kakav bi učinak to moglo imati u budućnosti.

René Salinas Ramos (47) rekao je lokalnim medijima da promjena nije povezana s njegovom seksualnošću ili identitetom, već da ekvadorski pravni sustav daje prednost majkama u odnosu na očeve kada je u pitanju skrbništvo nad djecom.

“Zakoni kažu da žena ima pravo. Od ovog trenutka sam žensko. Sada sam i mama, tako sebe smatram,” rekao je Salinas Ramos za La Voz del Tomebamba ispred matičnog ureda 30. prosinca u gradu Cuenca. “Vrlo sam sigurna u svoju seksualnost. Ono što sam tražila je da želim biti majka, tako da također mogu pružiti ljubav i zaštitu majke.”

Salinas Ramos je tvrdio da njegove kćeri žive u zlostavljačkom okruženju sa svojom majkom i da svoju djecu nije vidio više od pet mjeseci.

“Biti otac u ovoj zemlji, Ekvadoru, se kažnjava i na mene se gleda samo kao na hranitelja”, rekao je Salinas Ramos.

Ali njegova zakonska promjena spola iznenadila je i zabrinula LGBTQ aktiviste koji su se borili da se 2015. promijene ekvadorski zakoni kako bi se omogućila promjena spola.

“Privatna stvar ovog čovjeka, dobiti skrbništvo nad svojim kćerima, nije duh zakona”, rekla je Diane Rodríguez, jedna od najistaknutijih ekvadorskih trans aktivistica i nacionalna direktorica Ekvadorske federacije LGBTI organizacija, za VICE World News.

Rodríguez, koja je pomogla u pokretanju zakona iz 2015., rekla je da s njezinim razumijevanjem zakona sudac sigurno ne bi dao skrbništvo zbog promjene spola “jer nema smisla da ste promijenili spol u osobnoj ispravi, a da niste trans osoba, samo s ciljem da iskoristite prednost za dobivanje skrbništva.”