Prema kanadskom zakonu bilo tko može bilo kad zakonski promijeniti spol, dovoljno je da ode liječniku i izjavi da se osjeća i želi identificirati kao osoba drugog spola, nakon čega mu liječnik daje potvrdu s kojom ide u matični ured.

Ovu bizarnost iskoristio je muškarac iz Kanade nakon što je doznao da bi jeftinije prošao kod automobilskog osiguranja da je žena.

Muškarac iz Alberte poželio je kupiti novi auto. Znao je da će ga osiguranje podosta koštati zbog njegovih godina, a i zbog činjenice da je već imao ponešto prometnih prekršaja.

No ipak, neugodno se iznenadio kad mu je osiguravateljska kuća izračunala godišnju premiju osiguranja u iznosu od 4.500 dolara, pa je počeo smišljati načine kako smanjiti tu cifru. U jednom trenutku upitao je osiguravatelja koliki bi mu bio iznos da je žena, u istoj situaciji u kojoj se i sam nalazi, te je doznao da bi samo zbog činjenica da je žena, imao 1.100 dolara nižu premiju osiguranja.

Bio sam ljut zbog toga, i nisam bio raspoložen da me i dalje iskorištavaju. Stoga sam upitao mogu li promijeniti spol na polici osiguranja, na što sam dobio negativan odgovor.

No ipak, David je doznao se to ipak može učiniti, no mora najprije promijeniti spol na rodnom listu i vozačkoj dozvoli. Nakon malo istraživanja, otkrio je da je dovoljno da ode kod liječnika i kaže mu da se želi identificirati kao žena, te zatraži službenu potvrdu koju potom šalje u matični ured sa zahtjevom za promjenu spola.

Zapravo je bilo vrlo jednostavno. Samo sam zatražio potvrdu i izjavio da se identificiram kao žena, te mi je izdao potvrdu koju sam želio.

Nakon nekoliko tjedana David je dobio novi rodni list na kojem mu je pisalo da je žena. S novom  identifikacijom mogao je promijeniti spol i na vozačkoj dozvoli, te konačno dobiti popust na polici osiguranja.

Bio sam poprilično šokiran, ali sam osjetio olakšanje. Uspio sam pobijediti sustav. Ja sam muškarac, sto postotni, no pravno ja sam žena. Učinio sam to zbog jeftinije police osiguranja.