Muškarac po imenu Doni Irawan Malay osuđen je na tri godine zatvora zbog uništavanja islamske svete knjige Kurana. Malay je optužen da je u veljači ove godine izašao iz džamije u gradu Medan s Kuranom u rukama, nakon čega je počeo trgati stranice i bacati iz u kantu za smeće.

Nije jasno zbog čega je Malay učinio to što je učinio, a policija je izjavila da je Malay u vrijeme uhićenja bio mentalno zdrav te da je možda bio nagovoren od strane drugih da to učini.

Okrivljenik je proglašen krivim zbog blasfemije prema islamu“, presudio je sudac Tengku Oyong.

Zakon o blasfemiji kažnjava devijacije od središnjih načela šest službeno priznatih religija u Indoneziji, a to su islam, protestantizam, katolicizam, hinduizam, budizam i konfucijanizam. Kazne se penju do čak pet godina zatvora.

U prva četiri desetljeća kako je zakon došao na snagu, korišten je u samo osam sudskih presuda, no to se značajno promijenilo dolaskom na vlast predsjednika Susilo Bambang Yudhoyono koji je vladao od 2004. do 2014. godine, kad je broj presuda porastao na 125.

Prošle godine je indonezijski vrhovni sud odbio žalbu žene koja je osuđena na 18 mjeseci zatvora jer se požalila na glasnoću zvučnika džamije koji pozivaju na molitvu.

Prema navodima organizacije Human Right Watch, indonezijski zakon o blasfemiji često se zlorabi za ugnjetavanje kršćana, budista i drugih vjerskih manjin. 90 posto populacije Indonezije su muslimani.