Muškarca „oteo“ električni automobil kojem su otkazale komande

Foto: Chris Ratcliffe / Bloomberg

Čovjek iz Glasgowa doživio je putovanje iz noćne more u svom električnom automobilu koji se nije htio zaustaviti, zbog čega je morao voziti prometnim gradskim ulicama konstantnom brzinom od 50 km/h, što je na kraju zahtijevalo riskantnu policijsku operaciju da se vozilo zaustavi.

BBC News izvještava da se Brian Morrison, rodom iz Glasgowa u Škotskoj, našao zarobljen u opasnoj situaciji kada je njegov potpuno novi električni automobil MG ZS EV postao potpuno nekontroliran, krstareći konstantnom brzinom i odolijevajući svim pokušajima kočenja ili zaustavljanja automobila. Bizaran kvar pretvorio je rutinsku vožnju kući u zastrašujuće iskušenje, potaknuvši pitanja o sigurnosti i pouzdanosti električnih vozila. MG, poznati brand u svijetu automobila, sada je u vlasništvu kineske tvrtke SAIC Motor Corp.

Morrison, koji se u nedjelju navečer vraćao kući s posla, otkrio je kvar dok se približavao kružnom toku, a vozilo je odbilo usporiti. “Shvatio sam da nešto nije u redu kada sam došao do kružnog toka i krenuo usporiti, ali nije to učinio”, ispričao je.

Krećući se gradskim ulicama, kružnim tokovima i crvenim svjetlima, Morrison, koji ima problema s kretanjem, nije mogao jednostavno iskočiti iz vozila i našao se na milosti i nemilosti neispravnog automobila. “Možda ne zvuči kao da je jako brzo, ali kada nemate kontrolu nad brzinom i potpuno ste zaglavljeni unutra, to je zastrašujuće”, rekao je.

U očajničkom pokušaju da spriječi potencijalno katastrofalnu situaciju, Morrison je nazvao svoju suprugu, pozivajući je da upozori druge vozače, a zatim je kontaktirao hitnu službu jer je postajao sve zabrinutiji zbog mogućnosti sudara s pješacima ili drugim vozilima. “Automobil je jednostavno bježao sam od sebe, ništa nisam mogao učiniti”, izjavio je Morrison. Nijedan prijedlog hitnih službi ili čak tehničkih savjetnika nije imao nikakvog utjecaja na kvar automobila.

Nakon primitka poziva u pomoć, tri su policijska vozila poslana da pomognu Morrisonu, pokušavajući raznim metodama zaustaviti odbjegli automobil, uključujući traženje od Morrisona da baci svoj elektronički ključ kroz prozor u policijsko vozilo u pokušaju da nasilno ugasi motor. Svi su se pokušaji pokazali uzaludnim, pa je donesena odluka da se vozilo zaustavi tako što će se zabiti u stražnji dio policijskog kombija pri smanjenoj brzini od 25 km/h u kružnom toku.

Operacija spašavanja uključivala je policijsko vozilo koje je dopustilo Morrisonovom električnog automobilu da naleti na njega odostraga, a zatim je upotrijebilo snagu svojih kočnica i mase kako bi zaustavilo oba vozila. Policija je tada uspjela onesposobiti Morrisonov automobil, prekinuvši hitan slučaj.

Glasnogovornik MG Motor UK izjavio je: “MG Motor UK hitno pokušava stupiti u kontakt s g. Morrisonom kako bi njegovo vozilo mogao u potpunosti pregledati naš inženjerski tim.” Incident, za koji je škotska policija potvrdila da je uključivao reakciju “vozača koji nije mogao zaustaviti svoj električni automobil”, pokrenuo je istragu Morrisonovog osiguranja i ostavio ga u razmišljanju hoće li ikada više voziti električno vozilo. “Ne znam hoću li nabaviti još jedan, iskreno, nisam otad pokuša ni voziti auto svoje žene – bilo je to zastrašujuće iskustvo”, priznao je Morrison.