Muškarce više brine fizička, dok žene emocionalna nevjera

Nedavno istraživanje je pokazalo da muškarci i žene na različite načine gledaju na nevjeru, odnosno na manifestaciju iste. Dok muškarce više brine fizička nevjera njihove partnerice, žene se više boje emocionalne povezanosti njihovog partnera s drugom osobom, čak i u slučaju da taj odnos ne uključuje seks.

Oba spola na sličan način razvijaju dolazak do spoznaje o nevjeri partnera, te su u istom omjeru spremni, odnosno nespremni oprostiti svojem partner ili partnerici.

Istraživanje je uključivalo 92 para koji su odgovarali na upitnike o hipotetskom scenariju koji uključuje nevjernost. U jednom scenariju partner spava s nekom drugom osobom ali ne razvije emocionalnu povezanost. U drugom scenariju partner razvije emocionalnu privrženost drugoj osobi ali ne dođe do spolnog odnosa.

Rezultati ankete pokazali su da oba spola vrlo vjerojatno neće oprostiti partnerovu nevjeru. Ono što je različito jest način na koji muškarci i žene shvaćaju prijetnju od nevjere, te što smatraju da bi više moglo ugroziti njihovu vezu, fizička ili emocionalna nevjera.

Voditelji istraživanja vjeruju da odgovor leži u tome što su u prošlosti muškarci bili ti koji su se psihički borili s mišlju i sumnjom u očinstvo. S druge strane, žene u tradicionalnim rodnim ulogama nisu morale brinuti o tome već su vodile brigu o tome da otac njihove djece ostane uz njih i brine se za njih, te su više brinule o tome hoće li im neka suparnica oteti muškarca i time ugroziti opstanak njih i njihove djece.