Muškarci na Zapadu danas imaju duplo manje spermija nego prije 40 godina

Kemikalije, prehrana, stres i stil života prepolovili su razinu spermija muškaraca na zapadu u posljednjih četredeset godina.

Istraživanje je pokazalo da je broj spermija u ejakulatu muškaraca iz Europe, Sjeverne Amerike, Australije i Novog Zelanda, padao za 1,4 posto svake godine između 1973. i 2011. godine, da bi ukupan pad na karju iznosio vrtoglavih 52 posto.

Istraživanje je također pokazalo da su uvjeti okoliša u kojem živimo, životni stilovi, prehrana, stres, pušenje i pretilost – za vrijeme trudnoće i kao odrasle osobe – ključni uzrok pada kvalitete sperme.

Pad kvalitete sperme zapravo odražava utjecaj modernog okoliša i uvjeta u kojima živimo, utjecaj n muškarčevo zdravlje kroz njegov čitav život.

 Istraživanje je posebno naglasilo majčino pušenje u trudnoći, kao i promjene načina života te izloženost pesticidima kroz ostatak života, kao jedno od bitnih razloga pojave neplodnosti kod muškaraca.

Zanimljivo je napomenuti da spomenuti trend nije prisutan kod muškaraca u Africi, Aziji i Južnoj Americi, iako su se u tim područjima istraživanja slabo provodila.