Muškarcu otpao nos nakon infekcije majmunskim boginjama, sifilisom i HIV-om

Jednom Nijemcu potpuno je istrunuo nos nakon što je njegov slučaj majmunskih boginja pogrešno dijagnosticiran kao opeklina od sunca.

Neidentificirani 40-godišnji muškarac došao je liječnicima s crvenom kvrgom na kraju nosa, koja je isprva odbačena kao opeklina od sunca, no zapravo su to bile majmunske boginje. Tijekom sljedećih dana njegovo se stanje naglo pogoršalo i razvila se nekroza, prema izvješću liječnika u Sveučilišnoj bolnici u Bonnu.

Nekroza je smrt većine ili svih stanica u organu ili tkivu uzrokovana bolešću, ozljedom ili nedostatkom protoka krvi. Muškarac je također dobio lezije po cijelom tijelu, u skladu s mnogim drugim slučajevima virusa, s posebnom koncentracijom oko penisa i usta, prema izvješću. Fotografija koju su podijelili liječnici Sveučilišne bolnice u Bonnu prikazuje muškarčev nos koji je pocrnio, a koža mu se potpuno osušila i ispucala.

Tijekom testiranja na spolno prenosive bolesti liječnici su otkrili da je muškarac također imao prethodno neotkrivene slučajeve sifilisa i HIV-a, navodi se u izvješću. Liječnici su rekli da se čini da HIV za sada nije faktor povećanog rizika za majmunske boginje, iako može ozbiljno oslabiti imunološki sustav.

Liječen je s dva odvojena lijeka za infekcije HIV-om i sifilisom i njegovo se stanje postupno popravljalo, a nos se djelomično popravio uz smanjenje oteklina.