Muskova tvrtka Neuralink uspješno ugradila čip u ljudski mozak

Objavljeno:

Elon Musk rekao je da je njegova biotehnološka tvrtka Neuralink po prvi put uspješno ugradila jedan od svojih moždanih čipova u čovjeka, tvrdeći da je primatelj u dobrom stanju nakon operacije. Tvrtka se nada da će stvoriti sučelje koje će ljudima omogućiti da kontroliraju uređaje koristeći samo svoj mozak.

Musk je otkrio razvoj u objavi na svojoj stranici društvenih medija, X (bivši Twitter), u ponedjeljak navečer, navodeći da je “prvi čovjek jučer primio implantat od Neuralinka i dobro se oporavlja.”

Iako je ponudio nekoliko drugih detalja, tehnološki mogul je dodao da su početni rezultati pokazali “obećavajuću detekciju neuronskih šiljaka”, misleći na moždane stanice koje šalju kemijske i električne signale ostatku tijela.

Neuralink je opisao svoje prvo ispitivanje na ljudima u priopćenju za javnost prošle godine, nazvanom PRIME, ili “Precizno robotski implantirano sučelje mozak-računalo”. U konačnici, nada se da će razviti “potpuno implantabilno, bežično sučelje mozak-računalo” koje bi moglo otvoriti revolucionarne tretmane za ljude koji pate od raznih invaliditeta, uključujući paralizu.

Tvrtka je rekla da će koristiti svoj R1 robot za kiruršku implantaciju čipa u područje mozga koje kontrolira motoričku funkciju, napominjući da je namijenjen za “snimanje i prijenos moždanih signala bežično u aplikaciju koja dekodira namjeru pokreta”.

Pokus je prošlog svibnja odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), prevladavajući optužbe da su raniji testovi rezultirali “kršenjem dobrobiti životinja”. Prema više od 20 sadašnjih i bivših zaposlenika Neuralinka, kao i desecima internih dokumenata tvrtke do kojih je došao Reuters, Musk je tjerao istraživače Neuralinka da “ubrzaju razvoj”, što je u nekim slučajevima rezultiralo “propalim eksperimentima”.

Musk je izrazio nadu da bi moždani implantat mogao omogućiti i slijepima da povrate vid, između ostalih medicinskih čuda. Dok se rezultati prvog ispitivanja na ljudima tek trebaju vidjeti, milijarder je demonstrirao moždani čip u više navrata, uključujući prezentaciju u travnju 2021. u kojoj je makaki majmun navodno igrao videoigru koristeći se samo svojim umom.

Povezani članci

Posljednje objavljeno