Muslimani održali masovni prosvjed usred Rima, uzvikujući „Allahu Akbar“ ispred Koloseja

Getty
Getty
Getty

Tisuće muslimana okupilo se u petak ispred rimskog Koloseja kako bi održali prosvjed nakon što su talijanske vlasti zatvorile takozvane „garažne džamije“ s ciljem izbjegavanja „radikalizacije“ mladih islamista.

Muslimanska zajednica Rima odabrala je Kolosej, koji je svjetski poznati simbol kršćanskog mučeništva, kako bi održali prosvjed protiv zatvaranja ilegalnih mjesta za molitvu muslimana diljem grada.

Imam je predvodio skupinu muslimana koja je glasno uzvikivala „Allahu Akbar.“

Mnogi građani Rima bili su vidno uznemireni ovim prosvjedom, a posebno zbog činjenice da i sami teroristi Islamske Države često u svojoj propagandi koriste prikaze Koloseja kada prijete osvajanju Rima.

Prije dva mjeseca, talijanska policija uspostavila je prsten visoke sigurnosti oko Koloseja, nakon što je Islamska Država u svom posljednjem videu objavila novu prijetnju da će „osvojiti“ Rim.

Oko Koloseja su postavljena nova ulazna vrata kako bi se omogućila bolja kontrola i provođenje zakona, rekao je šef rimske policije Nicolo D’Angelo.

Prosvjed je organizirala islamska skupina Dhuumcatu iz Bangladeša, a sve zbog zatvaranja „garažnih džamija“ u Rimu tijekom proteklih nekoliko mjeseci.

Talijanski ministar unutarnjih poslova, Angelino Alfano, nije negirao ove navode te je još u kolovozu rekao da „mini džamije u garažama“ ne bi trebale biti dopuštene jer ih se teško nadzire što povećava rizik od radikalizacije.

Sve dosad, Italija se pokazala kao zemlja koja uspješno izbjegava terorističke napade od strane Islamske Države te je predložena kao uzor za anti-terorizam u svijetu, djelomično zbog toga što vlasti imaju volju deportirati radikalne pojedince koji predstavljaju prijetnju zemlji.

Talijanski anti-terorizam zagovara profiliranje kao nužno sredstvo za održavanje nacionalne sigurnosti te su deportirali solidan broj radikalnih imama tijekom protekle godine. Točnije, od sredine listopada, pa do danas, Italija je deportirala ukupno 56 islamskih ekstremista. Od siječnja prošle godine, to je ukupno 122. deportacije.

Prošle jeseni, vodeći vojni analitičar, Edward N. Luttwak, pohvalio je Talijane navodieći kako su oni uspješni u borbi s terorizmom zbog brzih i odlučnih reakcija.

Izvor: Republica, Tribun