Muslimani u Švedskoj podnijeli su zahtjev za dopuštenjem pozivanja na molitve sa zvučnika na džamijama, tvrdeći kako će to podići samopouzdanje zajednice i pomoći u – integraciji.

Muslimanska zaklada grada Växjö podnijela je zahtjev lokalnoj policiji kako bi dobili dopuštenje za trominutne pozive na molitvu svakog petka sa zvučnika koji će biti postavljeni na ulazu u džamiju u arapskoj četvrti Araby.

Samo želimo da Švedska dopusti muslimanima u Växjöu da se osjećaju više kao kod kuće. Islamska zajednica trebala bi biti ponosna na svoju kulturu, a ne se osjećati kao da se trebaju skrivati,“ rekao je imam Ismail Abu Helal.

On vjeruje kako bi ovi pozivi imali pozitivan utjecaj na grad te da će pomoći muslimanima da se bolje integriraju u Araby, četvrt koja je već 2008. imala većinsku imigrantsku populaciju.

Imam je priznao da bi potvrda odobrenja mogla isprva prouzročiti uznemirenost, ali vjeruje da bi dugoročno gledano ta odluka imala pozitivan odjek.

Svojedobno je Nordijski Pokret Otpora izveo zanimljivu akciju u kojoj je upravo ovakve zvukove doveo u sredinu onih koji su najveći zagovornici multikulturalizma i masovne imigracije. Začudo, njima se ranojutarnje „arlaukanje“ baš i nije svidjelo.

Početkom ovog mjeseca, džamija u njemačkom gradu Oer-Erkenschwick dobila je naređenje da prekine s praksom poziva na molitvu nakon što se jedan par požalio na činjenicu da se u pozivanju Alah postavlja iznad kršćanskog Boga, u sredini gdje je većina odgajana u kršćanskom duhu.