Muslimani u Europi podvrgnuti su kampanji linča – tvrdi Erdogan

Turski predsjednik Erdogan nazvao je Macrona i ostale europske državnike fašistima i predvodnicima islamofobije koji predvode kampanju linča.

Nakon Macronovih komentara o radikalnom islamu, turski predsjednik već je ovih dana kritizirao Macrona, a ovaj put je krenuo i korak dalje te je Macrona prozvao da potiče islamofobiju, te je za isto optužio i ostale europske državnike. Pritom je izjavio da su muslimani u Europi mota kampanje linča poput Židova prije Drugog svjetskog rata.

Europski političari moraju zaustaviti kampanju mržnje koju vodi Macron“, rekao je Erdogan, a potom je njemačku kancelarku Merkel, onu istu koja je za svog mandata dovela milijune muslimana u svoju zemlju, optužio da ne poštuje vjersku slobodu nakon što je njemačka policija provela pretres džamije u Berlinu zbog sumnje u povezanost s radikalnim islamistima.

Ovi napadi su postali dio politike na državnoj razini, prozivam vas sad, vas fašiste, vi ste poveznica s nacizmom“, također su neke od Erdoganovih doskočica.

Erdogan nije jedini muslimanski vođa koji je ostao zgrožen činjenicom da je odrubljivanje glave učitelju nasred ulice izazvalo policijsku reakciju u vidu povećanog nadzora nad manjim dijelom radikalnih islamista.

U nedjelju je i pakistanski premijer Imran Khan izjavio da je Macron „odlučio poticati islamofobiju i napadati islam umjesto da napada teroriste koji čine nasilje, bili to muslimani ili bijeli nacionalisti“. Khan je također od Zuckerberga zatražio da zabrani islamofobiju na Facebooku.