Slijepim osobama sa psima vodičima muslimanski taksiji u Innsbrucku u Austriji odbijaju uslugu jer pse smatraju „ritualno nečistima“.

Oko 80 posto vozača taksija u tirolskoj prijestolnici danas su imigranti, izvještava Tiroler Tageszeitung, a mnogi imaju svoje korijene u islamskom svijetu.

Anton Eberl i Harald Flecker, upravitelji kontrolnog taksi centra u Innsbrucku, priznali su da su takvi incidenti rastući problem, ali su se požalili kako nisu vlasnici taksija te da samo posreduju [između vozača i putnika], zbog čega ne mogu ništa učiniti da spriječe takve situacije.

Trudimo se vozačima jasno i opet objasniti … da se ta putovanja moraju izvoditi baš kao i bilo koji drugi posao. Nažalost, u ovom trenutku nismo u mogućnosti riješiti ovaj problem na zadovoljavajući način“, rekao je Flecker.

Objasnio je da se u radu neprekidno izmjenjuje otprilike 400 vozača, te ih „moraju iznova i iznova obavijestiti i dati im pravila.

Gabriele Jandrasits, koja radi za Udrugu slijepih, komentirala je: „Ako su postojale jasne smjernice – na primjer, da se neke pasmine pasa ne bi smjele prevoziti u putničkom prostoru, da se psi moraju vezati i nositi brnjicu ili prevoziti u transportnoj kutiji – to bih shvatila, ali cijela je stvar jednostavno proizvoljna,“ objasnila je nakon što je naišla na ove probleme dok je pokušala uzeti taksi do aerodroma.

Međutim, prema Gabrielu Klammeru iz Tirolske gospodarske komore, prevožanje pasa vodiča i drugih pomoćnih pasa već se izričito smatra kao dužnost vozača u novim propisima o državnim radovima.

Sukobi u kulturi usredotočeni na pse nisu jedinstveni za Austriju, s tim da je Ujedinjeno Kraljevstvo doživjelo sve veći broj incidenata koji sežu u godine.